De Amerikaanse boer en schrijver Joel Salatin heeft maandagavond de eerste notenboom geplant voor het nieuwe voedselbos van biologisch varkensbedrijf Neimeijer in Heino (OV). Nieske en Jeroen Neimeijer willen daarmee het dierenwelzijn op hun bedrijf verder vergroten en tegelijkertijd zorgen voor een gezonde bodem en ecosysteem.
Het varkens voedselbos in Heino krijgt drie vegetatielagen, met kruiden, struiken en bomen. Dit jaar worden de bomen rondom aangeplant, volgend jaar volgt de rest,” zo zegt ontwerper en uitvoerder Xavier San Giorgi.
Er is een indeling gemaakt met corridors, verschillende appartementen en schrikdraad zodat de dieren snel verplaatst kunnen worden. „Vergelijk het met strip grazing in de melkveehouderij.” Rond het hele voedselbos komt een hek. Om te voorkomen dat de varkens weglopen komen er bij de in- en uitgang wildroosters.Omdat het in Heino om arme zandgrond gaat zal er gekeken worden welke planten, struiken en bomen er willen groeien. Nieske Neimeijer heeft inmiddels al geëxperimenteerd met het voeren van bijvoorbeeld walnoten. „Zeugen vraten die op maar de biggetjes kregen die niet open. Soms was het heel verrassend wat ze wel of niet lustten. Het zit nu nog niet in ons bedrijfssysteem, daarom krijgt het minder aandacht dan straks de bedoeling is.”
Behalve het voedselbos komt er op enkele kilometers afstand een kavel van 6,6 ha waar onder meer knollen en aardperen worden verbouwd, bestemd voor de varkens. „We denken dat in het voedselbos ruimte is voor zo’n 4 tomen varkens die er het hele jaar zullen verblijven,” zo zegt Nieske Neimeijer.
4Jaargetijdenvlees
„We zijn biologisch maar ik heb het gevoel dat onze varkens nog natuurlijker kunnen leven. Het voedselbos moet voor hen een soort van maatpak worden. Uiteindelijk hopen we het vlees tegen een hogere prijs te kunnen vermarkten via onze eigen slagerij onder de naam ‘4Jaargetijdenvlees’. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het gebruiken van dezelfde kruiden voor onze worsten als de varkens in het voedselbos vreten.” Ze verwacht dat het idee komende jaren uitgebreid kan worden; „Maar we doen het stap voor stap en dit is het eerste. Het moet financieel wel uit kunnen.”
Salatin maakt op zijn innovatieve ‘Polyface Farm’ in de VS gebruik van gesloten ecosystemen, zet maximaal in op diversiteit en gebruikt zo weinig mogelijke fossiele brandstoffen. In 2011 werd hij door Times Magazine uitgeroepen tot meest innovatieve boer ter wereld. Hij noemde het Heinose plan interessant en had direct een aantal suggesties. „Let op de logistiek op jullie bedrijf en maak het efficiënt. Het moet qua arbeid en aandacht wel rendabel zijn, als boer werk je niet voor niks. Je kunt beter een groter aantal varkens tegelijk slachten dan steeds een klein aantal.”
Het varkens voedselbos Heino kan volgens hem een mooi project met een meer natuurlijk leven voor de varkens worden, maar dat vereist veel aandacht, monitoring en bijstelling. „Al denk ik dat je na 1 of 2 jaar de eerste resultaten zult zien. Iets te veel druk op de beplanting en je hebt een droge steppe, te weinig druk en het wordt een bos. Je moet de balans zoeken in de bodem, de beplanting en de omgeving. Bescherm jonge boompjes in het begin met schrikdraad bijvoorbeeld. Wat mij betreft laat je er ook 100 kippen of een paar melkkoeien rondlopen, goed voor de bodem. Zorg dat het een compleet ecosysteem wordt, dus ook met uilen, vossen en een paar katten.“
Bron: Pigbusiness.nl